18/4/11

Επαφή

Μια συζήτηση ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και σε ένα εξωγήινο ον....
Εξωγήινος: "Το ξέρεις καλά, βέβαια, όπως ξέρεις και ότι ποτέ δε φτάνεις στο τέλος του π. Δεν υπάρχει πλάσμα στο σύμπαν, δεν έχει σημασία πόσο έξυπνο είναι, που να μπορεί να υπολογίσει το π μέχρι το τελικό του ψηφίο - γιατί δεν υπάρχει τελικό ψηφίο, μονάχα μια απειρία από αυτά. Οι μαθηματικοί σας έχουν επιχειρήσει να υπολογίσουν ως...."
Η Έλλι ένιωσε και πάλι το μυρμήγκιασμα.
"...οι μαθηματικοί σας έκαναν μια προσπάθεια να το υπολογίσουν μέχρι και.... ας πούμε μέχρι και το δεκάκις δισεκατομμυριοστό ψηφίο. Δεν θα εκπλαγείς αν μάθεις ότι άλλοι μαθηματικοί έχουν προχωρήσει περισσότερο. Λοιπόν, τελικά σε κάποιο σημείο - ας πούμε στο 1020 - κάτι συμβαίνει. Σταματά η τυχαία εναλλαγή των αριθμών και για ένα απίστευτα μεγάλο διάστημα δεν συναντάς παρά μονάδες και μηδενικά...

Ενώ μιλούσε σχεδίαζε αφηρημένα ένα κύκλο στην άμμο με τη μύτη του ποδιού του. Η Έλλι δίστασε για μαι στιγμή πριν ρωτήσει:
"Και αυτά τα μηδέν και τα ένα σταματούν κάποτε; Το π ξαναγυρίζει στην τυχαία σειρά των αριθμών;" Βλέπονατς ένα μικρό ενθαρυντικό γνέψιμο του κεφαλιού του, συνέχισε γοργά.
"Και ο αριθμός των 0 και των 1; είναι γινόμενο πρώτων αριθμών;"
"Ναι, έντεκα απ' αυτούς είναι".
"Θέλεις να πεις ότι βαθιά μέσα στον αριθμό π υπάρχει ένα μήνυμα έντεκα διαστάσεων; Ότι κάποιος στο σύμπαν επικοινωνεί με .... μαθηματικά; .... Πως μπορείς να κρύψεις κάποιο μήνυμα μέσα στο π; Το π ενυπάρχει στην ίδια δομή του σύμπαντος."
"Ακριβώς".
Εκείνη τον κοίταξε με απορία.
"Και συμβαίνει κάτι ακόμα καλύτερο" συνέχισε εκείνος.
"Ας υποθέσουμε ότι η ακολουθία των 1 και 0 εμφανίζεται μονάχα στην βάση του δέκα, αν και καταλαβαίνεις ότι κάτι παράξενο θα συνέβαινε και σε κάθε άλλη αριθμητική βάση. Ας υποθέσουμε ακόμη ότι τα πλάσματα που έκαναν αυτή την ανακάλυψη είχαν δέκα δάχτυλα. Βλέπεις τι συμβαίνει; Λες και το π περίμενε δισεκατομμύρια χρόνια τους δεκαδάχτυλους μαθηματικούς με τους γρήγορους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Κατά κάποιο τρόπο, είναι σαν το Μήνυμα να απευθύνεται σε μας."
"Όμως όλα αυτά είναι μια απλή αναλογία, έτσι; Δεν εννοείς στην κυριολεξία το π και το δέκα στην εικοστή δύναμη; Ούτε και έχετε στ' αλήθεια δέκα δάχτυλα"
"Μην το λές". Της χαμογέλασε πάλι.
"Τότε, για όνομα του Θεού, τι λέει το Μήνυμα;"..........
.....από το μυθιστόρημα του Carl Sagan, "Contact"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου