22/8/12

Άστρο καταβροχθίζει τους πλανήτες του

Για πρώτη φορά οι αστρονόμοι «είδαν» πλανήτη να καταστρέφεται από το άστρο γύρω από το οποίο περιστρεφόταν


Υπάρχουν αποδείξεις που δείχνουν ότι ένας πλανήτης καταβροχθίστηκε εξαιτίας της διαστολής του άστρου-ήλιου, το οποίο βρισκόταν στο στάδιο της μετατροπής προς ερυθρό γίγαντα. 
Κάτι παρόμοιο θα συμβεί και στο δικό μας ηλιακό σύστημα. Αφού ο Ήλιος μας εξαντλήσει το πυρηνικό του καύσιμο υδρογόνο μετατρέποντάς το σε ήλιο, θα αρχίσει στο εσωτερικό του η μετατροπή του 4He σε 12C
Η ενέργεια που απελευθερώνεται από την διαδικασία αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη και θα έχει ως αποτέλεσμα την διαστολή του Ήλιου και την ολοκληρωτική καταστροφή των πλησιέστερων πλανητών όπως ο Ερμής ή η Αφροδίτη.
Η ανακάλυψη έγινε από τους Alex Wolszczan, Monika Adamow, Grzegorz Nowak και Andrzej Niedzielski από το Πανεπιστήμιο Κοπέρνικος στο Torun της Πολωνίας και της Eva Villaver από το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης και δημοσιεύεται στο περιοδικό Astrophysical Journal Letters (arxiv.org).

 Οι παρατηρήσεις τους έγιναν με το τηλεσκόπιο Hobby Eberly , που βρίσκεται στο Τέξας. Ο πλανήτης που εξαφανίστηκε περιστρεφόταν σε ελλειπτική τροχιά γύρω από το άστρο-ερυθρό γίγαντα BD+48 740.
Η φασματοσκοπική ανάλυση του άστρου BD+48 740 περιείχε μια ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα λιθίου, ένα σπάνιο στοιχείο που δημιουργήθηκε κυρίως κατά τη διάρκεια του Big Bang, πριν από 14 δισεκατομμύρια χρόνια. 

Σύμφωνα με τη θεωρία μόνο κάτω από ιδιαίτερες περιστάσεις – εκτός από την πυρηνοσύνθεση που συνέβη στα πρώτα λεπτά της Μεγάλης Έκρηξης - είναι δυνατή η παραγωγή του λιθίου. Στην περίπτωση του BD+48 740 η παραγωγή του λιθίου μπορεί να οφείλεται στην καταβρόχθιση του πλανήτη. Πέραν του λιθίου, υπάρχει και δεύτερο αποδεικτικό στοιχείο.
 Είναι η τροχιά ενός άλλου πλανήτη με μάζα 1,6 φορές μεγαλύτερη του Δία, που περιστρέφεται γύρω από το άστρο BD+48 740. 
Αυτός ο πλανήτης κινείται σε μια ασυνήθιστα ελλειπτική τροχιά. Επειδή οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των πλανητών ενός συστήματος είναι συχνά υπεύθυνες και για το είδος των τροχιών τους, οι αστρονόμοι υποψιάζονται ότι η εξαφάνιση του πλανήτη προκάλεσε αυτή την περίεργη τροχιά.
www.bbc.co.uk -  www.sciencedaily.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου