30/5/12

Το σεληνόφως θα αποκαλύψει την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης

Είναι γνωστό ότι το απόγευμα της 5ης Ιουνίου η Αφροδίτη θα περάσει ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο.
Το γεγονός αυτό θα γίνει αντιληπτό από τους αστρονόμους ως μια σκοτεινή κηλίδα που κινείται πάνω στον ηλιακό δίσκο για 6,5 ώρες. Πρόκειται δηλαδή για μια μίνι-έκλειψη.
Το αστρονομικό αυτό φαινόμενο είναι πολύ σπάνιο. Παρόμοια διέλευση έγινε πριν από 8 χρόνια, το 2004. Παρόμοιο «ζεύγος» διελεύσεων – με την ίδια χρονική απόσταση των 8 ετών – πραγματοποιήθηκε το 1874/1882 και το επόμενο θα πραγματοποιηθεί το 2117/2125!
Η διέλευση της Αφροδίτης μπροστά από τον Ήλιο χρησιμοποιήθηκε πριν από 130 χρόνια για τον προσδιορισμό του μεγέθους του ηλιακού μας συστήματος (Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ και ΕΔΩ).
 Όμως ακόμα και σήμερα υπάρχει τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον για το φαινόμενο αυτό. Μέσα από την μελέτη της διέλευσης της Αφροδίτης οι ερευνητές ελπίζουν να βελτιώσουν τις μεθόδους που ακολουθούνται στην έρευνα των εξωπλανητών.
Έτσι, οι αστρονόμοι θα στρέψουν το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble προς τη Σελήνη κατά τη διάρκεια της διάβασης της Αφροδίτης μπροστά από τον Ήλιο. Σκοπός τους θα είναι να παρατηρήσουν το ανακλώμενο φως του Ήλιου από τη Σελήνη κατά τη διάρκεια των 6, 5 ωρών της διάβασης. Ελπίζουν ότι στο ανακλώμενο φως θα ανιχνεύσουν την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης! Καταπληκτικό.
Μόνο το 1/100000ό του φωτός του Ήλιου φιλτράρεται μέσα από την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης και ανακλάται από τη Σελήνη. Οι επιστήμονες θα αναζητήσουν στο φως αυτό τις «υπογραφές» των στοιχείων (γραμμές απορρόφησης) που αποτελούν την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης.

Τον Δεκέμβριο του 2012 το φαινόμενο διέλευσης της Αφροδίτης θα είναι ορατό από τον Κρόνο και οι αστρονόμοι ελπίζουν ότι θα ανιχνευθεί από το διαστημικό σκάφος Cassini.
Επίσης, το 2014 από τον Δία θα μπορούσε κάποιος να παρακολουθήσει τη διέλευση της Γης μπροστά από τον Ήλιο. Στην περίπτωση αυτή θα χρησιμοποιηθεί πάλι το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, για να συλλέξει το ανακλώμενο φως του Ήλιου από την επιφάνεια του Δία.
discovermagazine.com - www.nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου