5/5/11

H Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Einstein ισχύει !

Τα μεγάλα ουράνια σώματα του σύμπαντος, όπως οι πλανήτες αλλά και ολόκληροι γαλαξίες, καμπυλώνουν το χώρο και τον χρόνο γύρω τους με τη δύναμη της βαρύτητας. Πρόκειται για πρόβλεψη της διάσημης θεωρίας της γενικής σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν, η οποία επιβεβαιώνεται από τις μετρήσεις του διαστημικού σκάφους Gravity Probe B της NASA.
Η σχετική επιστημονική δημοσίευση έγινε στο έγκριτο περιοδικό φυσικής «Physical Review Letters». Ο επικεφαλής της αποστολής και φυσικός στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ, Φράνσις Έβεριτ, υποστηρίζει ότι επιβεβαιώνεται πλέον ότι «στο σύμπαν ο χώρος και ο χρόνος καμπυλώνονται από τη βαρύτητα». «Η Γη παραμορφώνει πολύ ελαφρά το χώρο γύρω της, λόγω της βαρύτητάς της» τονίζει, επισημαίνοντας «φανταστείτε τη Γη σαν να ήταν βυθισμένη σε μέλι. Καθώς ο πλανήτης μας περιστρέφεται, το μέλι ολόγυρα περιδινείται, όπως συμβαίνει με τον χώρο και τον χρόνο».
Ο Αϊνστάιν είχε προβλέψει...
το εν λόγω φαινόμενο πριν από περίπου 100 χρόνια, εποχή στην οποία δεν ήταν φυσικά δυνατόν να επιβεβαιωθεί επιστημονικά η θεωρία του, καθώς δεν υπήρχε η ανάλογη τεχνολογία. «Η αποστολή GP-B επιβεβαίωσε δύο από τις πιο θεμελιώδεις προβλέψεις του σύμπαντος του Αϊνστάιν, πράγμα που έχει καθοριστικές επιπτώσεις για την αστροφυσική έρευνα» τόνισε ο Έβεριτ.
Ο δορυφόρος μετέφερε τέσσερα εξελιγμένα γυροσκόπια που μπορούσαν να μετρήσουν τόσο τις γεωδαιτικές επιπτώσεις στη Γη, λόγω επίδρασης της βαρύτητας στον χωρόχρονο, όσο και το κατά πόσο ο πλανήτης μας, καθώς περιστρέφεται, «παρασύρει» μαζί του το χώρο και το χρόνο. Τα γυροσκόπια κατέγραψαν πολύ μικρές αλλά μετρήσιμες μεταβολές στη διεύθυνση της περιστροφής τους, υπό την επίδραση της γήινης βαρύτητας πράγμα που επιβεβαιώνει την θεωρία της σχετικότητας. Σε διαφορετική περίπτωση τα γυροσκόπια θα είχαν μείνει αδρανή.
tvxs.gr/news/sci-tech - www.nasa.gov - newscientist.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου