9/4/11

Τα διαγράμματα που αναστάτωσαν τον κόσμο της Φυσικής

Ο ανιχνευτής CDF (Collider Detector στο Fermi lab)
Η δημοσίευση (ΕΔΩ) που έγινε από την ομάδα που συμμετέχει στο πείραμα CDF του επιταχυντή πρωτονίων-αντιπρωτονίων Tevatron τάραξε τον κόσμο της φυσικής των στοιχειωδών σωματιδίων.
[Διαβάστε σχετικά:
Παρακάτω βλέπουμε τα διαγράμματα που προκάλεσαν όλον αυτό τον θόρυβο....
Ο οριζόντιος άξονας εκφράζει την προκύπτουσα μάζα από το άθροισμα δυο πιδάκων (jets) σωματιδίων που παράγονται μαζί με ένα μποζόνιο W κατά τη σύγκρουση πρωτονίου-αντιπρωτονίου.
Ο κατακόρυφος άξονας εκφράζει τον αριθμό των γεγονότων [ζεύγος jet(dijet) + μποζόνιο W]. Τα χρωματιστά ιστογράμματα αντιπροσωπεύουν αυτά που αναμένονται θεωρητικά και οι σταυροί αυτό που πραγματικά συνέβη.
Παρατηρήστε ότι σε μάζες γύρω στα 150 GeV τα πειραματικά δεδομένα (σταυροί) υπερβαίνουν τις θεωρητικές προβλέψεις (έγχρωμο ιστόγραμμα). Χωρίς να απορρίπτεται η περίπτωση στατιστικού λάθους (δείτε και το γράφημα - animation ΕΔΩ), αν αφαιρέσουμε όλα τα ιστογράμματα, εκτός από την κόκκινη κορυφή παίρνουμε το παρακάτω διάγραμμα.
Η πρώτη κορυφή (κόκκινο χρώμα) οφείλεται στα jets W ή Ζ μποζονίων. Αυτό είναι αναμενόμενο όταν σχηματίζονται δυο μποζόνια και ένα από αυτά διασπάται για να δημιουργηθούν δυο jets. H δεύτερη κορυφή (μπλε χρώμα) προκάλεσε όλη την αναστάτωση.Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι νέο σωματίδιο (κάτι σαν μποζόνιο αλλά περίπου με διπλάσια μάζα) σχηματίστηκε. Όμως η θεωρία δεν προβλέπει τέτοιο σωματίδιο (αν και υπάρχουν ήδη αρκετές νέες θεωρητικές προτάσεις)....
.....περισσότερες λεπτομέρειες στη διεύθυνση science20.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου