31/3/11

"Ραδιενεργός βροχή" και άλλα παραμύθια

Επειδή πολλά ακούγονται για την ραδιενέργεια που έρχεται "με τον αέρα"  και "τη βροχή" από την Ιαπωνία....
Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ μακριά και δεν κινδυνεύει να μολυνθεί από τη ραδιενέργεια -που διέρρευσε στη Φουκοσίμα - εξαιτίας καιρικών φαινομένων. Από το ιαπωνικό σούσι μπορεί να μολυνθούμε, από τη βροχή όχι.
Άλλωστε μπορούμε να παρακολουθούμε καθημερινά τα επίπεδα ραδιενέργειας που δείχνουν οι σταθμοί του Δικτύου Μέτρησης Ραδιενέργειας της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) ΕΔΩ (κάνοντας κλίκ στον κάθε σταθμό βλέπουμε τις μετρήσεις μιας εβδομάδας).
Συγκεντρωτικός πίνακας με τις μετρήσεις όλων των σταθμών βρίσκεται ΕΔΩ.Οι μετρήσεις αναφέρονται σε νανο-σίβερτ ανά ώρα (nSv/h) - ο ρυθμός ισοδύναμης δόσης. Ο άνθρωπος δέχεται καθημερινά ραδιενεργό ακτινοβολία από το έδαφος και τα οικοδομικά υλικά. Για παράδειγμα ο ρυθμός της ολόσωμης ισοδύναμης δόσης από το εξωτερικό περιβάλλον σε καθημερινές συνθήκες είναι κάποιες δεκάδες nSv ανά ώρα.
Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνονται και οι σημερινές μετρήσεις του σταθμού που βρίσκεται στον Δημόκριτο (Αγία Παρασκευή, Αττικής). Καμία διαφορά από τις χθεσινές, προχθεσινές, κ.ο.κ....

2 σχόλια:

  1. Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) 31/03/2011, 19:00:
    Λόγω της πληθώρας των ερωτήσεων που μας υποβάλλονται αναφορικά με ενδεχόμενες συνέπειες στη χώρα μας από το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό Fukushima της Ιαπωνίας, τονίζουμε:

    δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας και δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας
    μην αλλάζετε καμία διατροφική ή άλλη συνήθειά σας
    δεν υπάρχει λόγος για χορήγηση ή επάλειψη με ιώδιο
    δεν υπάρχει καμία ανησυχία για ευαίσθητες ομάδες (έγκυοι, παιδιά, μωρά που θηλάζουν)
    Διότι:

    τα ίχνη ραδιενέργειας που ανιχνεύτηκαν μέσω εξειδικευμένων εργαστηριακών μετρήσεων μεταφράζονται σε ασήμαντο ποσοστό του ετήσιου ορίου δόσης ακτινοβολίας για τον πληθυσμό (1mSv).
    τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού που λαμβάνονται σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος, καθορίζονται από τις αρμόδιες αρχές σύμφωνα με τις σχετικές εθνικές νομοθεσίες και με βάση τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών (IAEA, WHO, ICRP κ.λ.π). Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται βάσει δοσιμετρικών κριτηρίων, κλιμακώνονται δε ή αποκλιμακώνονται μετά από συνεχείς μετρήσεις και υπολογισμό της ενεχόμενης δόσης στον πληθυσμό.
    σχετικά με την προφύλαξη του θυρεοειδούς με ταμπλέτες σταθερού ιωδίου, το μέτρο αυτό αφορά, αν αφορά, ζώνη μερικών δεκάδων χιλιομέτρων γύρω από την πυρηνική εγκατάσταση (20 έως 50 χιλιόμετρα) και συναρτάται με τη σοβαρότητα του ατυχήματος. Σύμφωνα με τις πρόσφατες διεθνείς οδηγίες, το δοσιμετρικό κριτήριο για τη λήψη απόφασης εφαρμογής του μέτρου αφορά σε προβλεπόμενες δόσεις στο θυρεοειδή μεγαλύτερες των 50mSv (IAEA Διεθνή Πρότυπα Ασφάλειας 2011 και ICRP Recommendations, Report 103, 2007). Κατά τον προσδιορισμό του εν λόγω δοσιμετρικού κριτηρίου, λαμβάνονται υπόψη οι πιθανές σοβαρές παρενέργειες στον πληθυσμό από τη λήψη του σταθερού ιωδίου (π.χ πρόκληση υπερθυρεοειδισμού, υποθυρεοειδισμού, αλλεργικών αντιδράσεων κ.λ.π.). Ο κίνδυνος εμφάνισης των παρενεργειών της λήψης του σταθερού ιωδίου είναι μεγαλύτερος σε άτομα που ήδη πάσχουν από παθήσεις του θυρεοειδούς.
    η αυθαίρετη χρήση σταθερού ιωδίου ως προληπτικού μέτρου προστασίας του θυρεοειδούς αδένος έναντι χαμηλών δόσεων ακτινοβολίας, είναι παντελώς αδικαιολόγητη. Στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως της εξέλιξης του ατυχήματος στην Ιαπωνία, δεν αναμένονται δόσεις οι οποίες να αιτιολογούν την εφαρμογή του μέτρου. Η αναίτια πρόσληψη ιωδίου ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία χωρίς αντισταθμιστικό όφελος. Τούτο είναι σε πλήρη συμφωνία με τις πρακτικές που ακολουθούν τόσον οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όσον και η Αμερική, η Αυστραλία και ο Καναδάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δελτίο τύπου της ΕΕΑΕ, 01/04/2011, 18:30:
    Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ανακοινώνει ότι, λόγω της παρουσίας στον ελληνικό χώρο αερίων μαζών με ίχνη ραδιενέργειας, πραγματοποιεί μαζί με το Δίκτυο των Συνεργαζομένων Εργαστηρίων μετρήσεις δειγμάτων προερχομένων από την πλήρη περιβαλλοντική αλυσίδα (αέρας, νερό της βροχής, χόρτα, γάλα από ζώα ελευθέρας βοσκής, πόσιμο νερό).

    Όπως αναμενόταν, κατά τον εργαστηριακό ραδιολογικό έλεγχο των δειγμάτων ανιχνεύθηκαν ίχνη Ιωδίου-131 σε συγκεντρώσεις που κυμαίνονται στα εξής επίπεδα: 29 – 335 εκατομμυριοστά του Μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο στον αέρα, 0.7 – 1.1 Μπεκερέλ ανά χιλιόγραμμο σε χόρτα και χλόη, 0.5 Μπεκερέλ ανά λίτρο σε βρόχινο νερό, 0.43 – 0.93 Μπεκερέλ ανά λίτρο σε πρόβειο γάλα από ζώα ελευθέρας βοσκής. Στο πόσιμο νερό δεν ανιχνεύθηκαν ίχνη ραδιενέργειας.

    Πρόκειται για εξαιρετικά μικρές συγκεντρώσεις, οι οποίες είναι πολύ κάτω από τα επιτρεπτά όρια. Ως εκ τούτου, είναι απολύτως αβλαβείς και δεν έχουν την παραμικρή επίπτωση στην υγεία ή στο περιβάλλον. Κατά συνέπεια, η ΕΕΑΕ αναφέρει κατηγορηματικά πως δεν απαιτείται κανένα απολύτως μέτρο προστασίας και καμία αλλαγή στις διατροφικές ή άλλες συνήθειες του πληθυσμού.

    Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΔΟΑΕ, ανάλογα είναι τα αποτελέσματα μετρήσεων στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Γαλλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ισπανία). Αντίστοιχα, η ΕΕΑΕ έχει ενημερώσει την Ε.Ε. σχετικά με τα ευρήματα στην Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει εκφραστεί ανησυχία, ούτε φυσικά έχει προταθεί η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή