9/2/11

Η μουσική των ραδιενεργών σωματιδίων

Πρόκειται για την πιο ασυνήθιστη μουσική συνεργασία: ένα ντουέτο από ραδιενεργά σωματίδια και έναν βιολιστή!
Ο συνθέτης και επιστήμονας πληροφορικής Alexis Kirke στο πανεπιστήμιο του Plymouth,  ο οποίος όταν ήταν έφηβος είχε εντυπωσιαστεί από την κβαντομηχανική, δημιούργησε μια μουσική παράσταση, στην οποία συνεργάζεται ο αόρατος κόσμος των υποατομικών σωματιδίων με μουσικούς.
Χρησιμοποίησε ένα θάλαμο νέφους, μια συσκευή που χρησιμοποιείται συχνά από τους φυσικούς για την παρακολούθηση των ιχνών, που αφήνουν οι διαδρομές των υποατομικών σωματιδίων μέσα σε υπέρκορους ατμούς αλκοόλης (βλέπε βίντεο παραπάνω). Για να μετατρέψει τα ίχνη σε ήχο, ο Kirke δημιούργησε ένα σύστημα οπτικής ανίχνευσης που το ονόμασε Cloud Catcher. Χρησιμοποιεί μια κάμερα που ακολουθεί τις διαδρομές των σωματιδίων και με βάση αυτά που καταγράφει δημιουργεί ψηφιακό ήχο σε πραγματικό χρόνο.
Ο Kirke συνεργάστηκε με τον επαγγελματία βιολιστή John Matthias, ο οποίος θα παίξει live στη σκηνή με το Cloud Catcher. Ο Matthias θα προσαρμόζει παίξιμό του στους ήχους που παράγονται από τα σωματίδια και το βιολί του θα ενισχύει του ήχους που θα παράγουν οι διαδρομές των σωματιδίων.Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα αυτή την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου στις 20:00 GMT, Peninsula Arts Contemporary Music Festival 2011.
www.newscientist.com
Ακούστε και τον ήχο του LHC (του μεγάλου επιταχυντή αδρονίων στο CERN) στη διεύθυνση  lhcsound.hep.ucl.ac.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου